Tu ce fel de turist ești?

Mă tot gândesc de ceva timp cum ar fi să iau o pauză de la mirosul de formol și peisaje morbide , și să plec departe pentru o lună, două ,trei… un an !

Să plec, să explorez locuri, culturi , civilizații noi. Să plec pe puțin pământ străin, să simt miors de mirodenii specifice și privirea să mi se amestece printre chipuri străine.bali3-300x193

Puțin timp pentru mine, în care să fiu eu, să ma bucur de libertate și toate nebuniile mele , fară să mă mai gandesc la patologii.

Din dorința de necunoscut mi-am început căutarea de oferte turistice.

Caut ceva nou, ceva ieșit din comun, un loc plin de aventură, cultură și obiceiuri.

Cum ar fi oare, să-mi petrec un an din existență în exotica Asie? În Bali sau Peru, Japonia sau India, Tibet sau Beijing …

Gândindu-mă  la escapada mea exotică, găsesc – în călătoria mea mintală – mai multe tipologii de turist pe care cred că îi voi întalni.

Prima tipologie e turistul aventurier. Genul de prieten pe care toată lumea trebuie să-l aibă și pe care merita să-l urmezi macar o dată. El te trezește în mijlocul nopții șă mergeți la mare chiar dacă e început de ianuarie, și te scoate la o bere în mijlocul Sibiului  iar voi stați in Brașov. Genul de prieten care e mereu in amintirile tale cele mai plăcute pentru că toate sunt datorită lui.

El e turistul cu un rucsac in spate si o privire visatoare, obișnuit să trăiască cu puțin nu are pretenți la o cazare scumpă  și la o masă calda, conservele și cortul din rucsac îi satisfac nevoile.

Îl vezi peste tot  îmbracat casual, mereu cu jurnalul de călatorie în mană să-și poată nota aventura.bali-300x193

El e veșnicul călator “la ocazie” cu o pancardă din carton în mână și un surâs sincer.

Nu are prea multi bani in buzunar, jumătate din tot ce a strâns s-au dus pe  biletul până în Bali și înapoi. Tot ce are acum sunt câteva conserve, bani cât să-i ajungă de mancare pentru cateva saptămâni și multe visuri.

Nu își incepe călătoria din Dempasar (1), călătoria lui începe  din sud  de la Oceanul Indian și străbate insula până la Mara Java  in nord.

Vrea să  viziteze lacuri , să facă scufundari și să vadă recifurile de corali din Oceanul Indian și escaladeze munții: Batakau, Catur, Sangiyan , Pohon ș.a .

Aventurierul se angajează cu ziua pe plantațiile de cafea sau de orez , nu pentru bani , pentru experiența unică de care are parte.

Nu se trezește niciodată la ore fixe și nu știe niciodata la ce oră se pune la somn. Pentru el timpul nu e importantul, se hranește cu  amintiri și experiențe Trăiește in prezent și prezentul lui e infinit.

El călatorește dictat de instinct și trăiește fiecare  moment din experieța lui cu intensitate maximă.

A doua tipologie de turist e “dependentul de siguranță” . El nu se hotărăște brusc să plece în excursie, el se documentează , caută meticulos oferte pentru asia. Apelează la CND Turism pentru că vrea asigurare de călătorie, vrea siguranță.

Se informează de vreme, de tipul de climă. Își face control medical și vaccinurile pentru boli exotice.

Dacă vrea să viziteze mai mult de un loc își alege atent circuite turistice.O să admire de la depărtare munții pe care nu-i va escalda vreodată.

Are buget mare pentru cazare și masă, și bani în plus pentru mici plăceri cotidiene. Asigurarea de călătorie e nelipsită și totuși are mereu bani puși deoparte pentru urgențe de orice fel.bali5

Face multe poze si e mereu cu ochii pe ceas. Mereu are altă excursie programată si mesele sunt la ore fixe .

El călatorește la sigur sie  fericit in zona lui de comfort.

Cea de-a treia categorie de turist este visătorul.

Strange bani de mulți ani pentru excursie și nu își permite  să stea la un hotel de lux. Își alege cazările doar cu o masă inclusă -cu restul se descurcă.

Își alege un circuite cu autocarul nu foarte costisitoare, și se bucură cât de mult poate de puținul timp petrecut pe pământ străin.

E visător pentru ca vrea condițiile  și toată siguranța “dependentului de siguranță” dar în același timp vrea experiențele aventurierului.

El visează să escaladeze munți. după care să se cazeze la un hotel luxos. Vrea să facă scufundari după care să mănânce preparate exotice. Visează sa facă  expediții pericolase  atent supravegheate fără risc de accidentări.Toată excursia lui e în antiteză.

Visătorul vrea să facă parte din ambele categorii: nu își permite condițiile dependentului de siguranță și se aseamănă prea mult cu acesta pentru a fi un aventurier.

Eu una fac partea din cea de-a doua categorie, dar macar odată mi-aș dori să trăiesc ca un aventurier. Să-mi urmez instinctul , și să văd cele mai vizitate locuri și cele care nu apar pe ghidul turistic. Vreau să fiu un aventurier cu toate experiențele lui.

Voi suflete rătăcite , ce fel de turiști  sunteți?

(1) Capitală Bali.

Articol scris pentru Sprin SuperBlog2015!

Advertisements
Tu ce fel de turist ești?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s