Sănătoși să fim

Viața are tendința să te ia pe neașteptate, fie că e cu o viață nouă, sau poate este una pe care o pierzi.

Și când  o viață nouă își face culcuș în pântecul tău, îți dai seama că prioritățile tale au fost puțin greșite.

Dacă acum o luna căutăm cele mai noi jocuri și ce-i mai faini pantofi cu toc, acum atenția mea s-a redistribuit, și caut cele mai bune cărucioare cu cele mai bune amortizoare,   sau cel mai drăguț pătuț, care e oare cel mai sigur scaun de mașină? Dar cea mai bună pompă de sân?

 E greu să-ți stabilești  prioritățile și să decizi în ce să investești, când sunt atât de multe lucruri și opțiuni, pentru fiecare părticică de om și de casă.

Îmi imaginez cum o să facă fiecare pas,  fiecare zâmbet  și fiecare scâncet, care o să îmi formeze încă un  rid pe frunte.

O dată cu apariția unui copil, universul ți se schimbă, primejdiile par mai dese, culorile sunt mai vii și dragostea… dragostea e infinit mai multă.

Știu deja că, indiferent de unde mă conduce viața, prioritatea numărul unu o să fie copilul. Iar prioritatea deciziilor și a investițiilor, în cazul  creșterii lui, este bazată pe următoarele criterii:

  • Are benefiici sau îi ajută sănătatea?
  • Are un rol esențial în siguranța lui ? De orice fel.

1. Oricât te chinui să îi aperi, să-i păzești, frică tot pune stăpânire pe colțișoare ale minții, și știi că genetica nu iartă, și antecedentele  familiale  de boli autoimune îți strâng sufletul și mai mult.

Sănătatea nu se poate cumpără, și când știi că platoul genetic pentru boli autoimune există,  prima, și cea mai mare grijă, este cum să îi ușurezi viață copilului tău dacă problemele nu au sărit o generație. Tu cum îl faci bine ?

E puiul tău, și vrei să aibă tot ce-i mai bun, să nu știe ce-i aceea lacrimă sau durere.

Nu poți să-i iei boala cu mâna, și nici să suferi tu în locul lui.  Pentru situațiile medicale neprevăzute e bine să fii pregătit. Mi-am tocit mintea ipohondră căutând  soluții pentru ceva boală ipotetică.

Și cum pregătești un  copil nenăscut pentru o boală pe care încă nu o are?

Îi contactezi pe cei de la Cord Blood Center și pui la cale un plan de bătaie pentru recoltarea placentei  și celule din sângele ombilical.

Sângele ombilical este o sursă  de celule stem tinere, care , criogenat, își păstrează toate caracteristicile terapeutice și regenerative, care ajută în tratamentul multiplelor tipuri de leucemii cât și a bolilor autoimune Placentă este alcătuită dintr-un număr divers de celule, cu niște caracteristici imunologice excepționale, și studiile susțin că ajută la reducerea proceselor inflamatoare.

Celule stem sunt folosite în tratamentul  multiplelor patologii, din care multe, pe lângă denumirii care îți prăbușesc existența, au  evoluție nesigură și complicații multiple.

Când o procedură fără riscuri, ușoară și rapidă, precum recoltarea de celule stem îți poate salva copilul, mai contează oare, prețul?

2. Și dacă ai fericirea să naști un copil sănătos, pasul următor este să îl menții așa. Iar pentru asta este esențială hrănirea exclusivă  cu lapte matern în primele 6 luni de viață.  Copii nu au un sistem imunitar dezvoltat  în primele 6 luni de viață, iar imunitatea lor este dobândită , la naștere prin transport trans placentar ai ulterior din laptele matern.

Oricât de mult mi-aș dorii să nu fiu departe de copil nici măcar o secundă, vor există situații  când nu voi putea fi alături de el împreună cu rezervorul meu de hrană. Pentru astfel se momente, o altă investiție esențială este o pompă de sân, care să fie eficientă, și confortabilă ( nu pot să  stresez aspectul acesta destul, să fie confortabilă) și ușor de igienizat. Pomparea și refrigerarea laptelui matern ajută la evitarea formulelor de lapte praf, și în consecință la evitarea rezării sânului de către copil. Formulele de lapte praf sunt o alternativă  sau o modalitate de hrănire exclusivă bună,  dar din păcate nu au și componenta imunologică, atât de importantă în primele luni de viață.

3. Calitatea somnului este și ea o variabilă importantă  în sănătatea lui. Așa cum noi, adulți fiind, suntem irascibili după o noapte dormită prost, sau dacă ne trezim cu dureri de spate, așa și ei, puii de om. Și au nevoie de un pătuț bun, cu o saltea de calitate superioară. Lipsa unui somn odihnitor poate duce, în timp, la probleme grave de dezvoltare cognitivă și intelectuală. Să nu uităm că un nou născut doarme majoritatea timpului,și spre deosebire de noi nu au posibilitatea să își întindă oasele firave, și, prin urmare, calitatea saltelei este cu atât mai importantă.

4. De la copilul de azi până la adultul de mâine , siguranță Financiară este și ea o necesitate. Un fond de economii în numele copiilor nu doar  te ajută pe tine ca și părinte și îți scade nivelul de stres, dar îți poate ajuta și copilul, să își înceapă viață de tânăr adult într-un mod victorios.

5. Chiar dacă știi că cearcănele vor fi săpate adânc, părul va fii nepieptănat și cel mai probabil o să uiți când ai făcut ultima oară un duș, visele de plimbări idilice împingând  un căruț, aranjată că o mama proaspăt ruptă din reviste, sunt frumoase. Dar  oricât de frumoase ar fi toate cărucioarele moderne,  siguranță  în trafic e  mult superioară, iar când vine vorba de ales între un cărucior nou, scump, cu toate accesoriile  sau un scaun de mașină sigur, cu iso fix atestat ADAC, voi alege mereu scaunul că fiind o prioritate.  Scaunele de mașină, atestate ADAC se găsesc și în variante mai ieftine, și nu e obligatoriu să rupă bugetul familiei, dar   în esență este un produs scump, care necesită  să fie schimbat în funcție de vârstă, dar care merită fiecare sacrificiu.

Dar știu că nu contează cât plănuiesc sau cât sindrom pre-parental dezvolt, tot ce îmi doresc la sfârșitul celor 9 luni este un pui de om sănătos, că de restul facem rost.

Articol scris pentru SuperBlog 2020!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s